maandag 13 augustus 2012

Stéphane Beel #1

Last but not least, Stéphane Beel!


Stéphane Beel begon zijn architectuurstudie aan het Sint-Lucasinstituut (1974-79) en voltooide zijn studies aan de academie (1979-80), beide in Gent. In 1983 liet hij zich voor het eerst opmerken met een radicaal voorstel voor het Europakruispunt in Brussel. Het ging om een inzending voor de Prijs Paul Bonduelle die hij als lid van Team Hoogpoort samen met Xaveer De Geyter, Willem Jan Neutelings en Arjan Karssenberg ontworpen had. Hun ontwerp onderscheidde zich van de ontwerpen door de plek als een uitdaging expliciet leeg te laten. Waar de andere ontwerpen de plek als een litteken in het stadweefsel zagen en deze dan ook zo natuurgetrouw trachtten te herstellen, liet het team Hoogpoort de plek open (op een enkel gebouw na) om te kunnen functioneren als een stadsfoyer waar alle verschillende stadsactiviteiten elkaar ontmoetten. Alle leden van het team waren direct dan wel indirect sterk beïnvloed door Rem Koolhaas en zijn Office for Metropolitan Architecture (OMA).
Naast het baanbrekende ontwerp voor het Europakruispunt, heeft hij ook het nieuwe Rubenspaviljoen op de Wapper in Antwerpen ontworpen, evenals het ontwerp voor de nieuwe uitbreiding van de Universiteit Gent dat hij samen met Xaveer de Geyter uitdacht. In Machelen-aan-de-Leie heeft hij het Roger-Raveelmuseum ontworpen, waardoor een overtuigende architectonische integratie van werk van Roger Raveel in de gebouwde omgeving tot stand is gebracht. In Kortrijk ontwierp hij Universiteitsgebouwen B en D van de Kulak, het nieuwe gerechtsgebouw en bouwde hij, samen met Lieven Achtergael, de Tacktoren om tot een kunstencentrum.
Naast zijn eigen bureau, werkt Stephane Beel ook nauw samen met Lieven Achtergael. Samen leiden ze het bureau Beel-Achtergael architecten. Ze realiseerden reeds de Tacktoren in Kortrijk (1994-1999), hetCentraal Museum in Utrecht (1994-1999), het Gerechtsgebouw in Gent (1998-2006), het JOC Rabot (JOC Minus One) in Gent (2002-2007) en Villa V te T (2006-2009) Momenteel werkt het bureau aan het Militair Hospitaal Oostende, het Militair Hospitaal Antwerpen, de renovatie en herontwikkeling van het Cultureel Centrum De Warande in Turnhout en een fuifzaal in Turnhout (eveneens op De Warande-site).


Beel slaagt erin een mooie harmonie te vinden tussen beglazing en gesloten bouw. Ook zijn bureau gaat over een groot werkterrein van privéwoningen tot ontmoetingscentra. Toch past hij zijn stijl aan aan de omgeving en mogelijkheden bij een eventuele bestaande bouw. Opvallend is zijn neiging tot horizontale ontwerpen die sterk voorkomen bij zijn privéwoningen. Veel van zijn ontwerpen stralen eenvoud en simplisme uit, al zijn er wel enkele buitenbeentjes.
Een leuk voorbeeld van zo een buitenbeentje is het woningenproject Kanaalsite Wijnegem:





Dit pareltje van een villa mag zeker niet ontbreken. 



Ook deze vrijstaande woning heeft een speciale toets.





Vittorio Simoni #2




De afgelopen decennia is Vittorio Simoni (57) uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende architecten in België.
Simoni is de man achter tal van projecten. Gaande van vele grote publieke gebouwen tot handelszaken, hotels, burelen en privéwoningen, in België en intussen zowat overal ter wereld. En natuurlijk ook restaurants. Zo is hij onder meer verantwoordelijk voor het tweesterrenrestaurant ’t Zilte bovenop het gloednieuwe MAS in Antwerpen.
In 1987 richtte Simoni zijn eigen bureau op. Hij was toen interieurontwerper, maar breidde zijn werkterrein uit naar architectuur. Dit groeide geleidelijk aan uit tot grootschalige projecten. In 1996 ontving hij de driejaarlijkse architectuurprijs van de provincie Limburg voor het Modemuseum van Hasselt.
Simoni laat zich leiden door een specifieke ontwerpmethodiek, die hij omschrijft als een ‘situationele theorie’. Architectuur en interieurontwerp vallen niet in universele theorieën te vatten maar hangen af van de situatie. Deze aanpak levert werkbare en eigenzinnige ontwerpen op. Of zoals hij zelf liet optekenen: “De situatie is de drager van de oplossing.”

Simoni heeft nog een speciale maar redelijke visie:

"Wij ontwerpen niet naar onze stijl, wij ontwerpen naar de smaak en eisen van de bouwheer of de functie van het gebouw."

Simoni's stijl is inderdaad moeilijk te definiëren, toch zijn er enkele typische dingen. Zo houdt hij vast aan een combinatie van staalconstructie en wit pleisterwerk  en worden licht eikenhout en beige marmer herhaaldelijk gebruikt in keuken en badkamer. Doch zijn vakgebied blijkt erg uiteenlopend. Van studio tot vakantievilla's en musea. 

Studio te Nieuwpoort



Vakantieverblijf 'Altea Hills'



Kattevenia




Living Tomorrow 










Jan Struyven #3

Een lijst van 50 architecten en wij moeten erin slagen daar 3 uit te kiezen? Hmm, goed dat het vakantie is en we zooooo veel tijd hebben ;)
Na veel prullen, wikken en wegen heb ik dan toch mijn top 3 kunnen maken dus laten we beginnen met de nummer 3: Jan Struyven.

Veel persoonlijke informatie vind ik niet maar zijn visie is duidelijk: Een ontwerp moet functioneel zijn, niet enkel gericht op één handeling maar hervormbaar naar een polyvalente ruimte.

Struyven legt zich vooral toe op het verbouwen en bijbouwen van woningen. Dit is een interessant aspect aangezien kans op nieuwbouw in de toekomst zeer klein zal worden. Zijn stijl is vooral te beschrijven als kubistisch - zoals de meeste eigentijdse architecten. Jans werken zijn luchtig, gebonden met de natuur en bevatten veel ramen. Toch slaagt hij erin de woning zijn privacy te laten behouden. Vaak verliest een woning zijn intimiteit door grote glaspartijen. Men heeft dan wel het voordeel dicht verbonden te zijn met het groen maar er kan nog amper sprake zijn van een gezellig gesloten hoekje. In zijn nieuwbouwprojecten zien we ook weer zijn subtielere gebruik van glas terug. De voorkant en het verdiep van de woning wordt veelal intiem gehouden, langs de achter- en/of zijkant kan er dan volop met grote glaspartijen gewerkt worden.

De eerste 3 foto's zijn een voorbeeld van de verbouwing van een rijwoning te Leuven.







Deze afbeeldingen van een woning te Heverlee tonen Struyvens stijl in nieuwbouw. Opvallend zijn de schuine daken die in meerdere nieuwbouwwoningen van hem terug te vinden zijn.






Bron van info & foto's: http://www.janstruyven.be/ 

zondag 12 augustus 2012

Klaar voor de start? AF!

Zondag 12 augustus 2012

Ahaa! Na veel foefelen en sukkelen is het dan toch eindelijk gelukt: Deel 1 van mij GIP, Dè blog...
Dames en heren vanaf vandaag zal deze blog uw (en tevens mijn) leidraad zijn gedurende mijn reis door het 6de middelbaar. Beginnende met mijn top3 uit de lijst van architecten komen hier verslagen, foto's, ideeën, taakjes, frustraties en creaties...Let's get this started !