zondag 2 juni 2013

The end is near...

Dames en heren, ik ben trots dat ik u het eindresultaat van mijn GIP-project mag voorstellen.
In de afgelopen 5 maanden is een stuk grond uitgegroeid tot en concept en uiteindelijk tot een multifunctionele woning. Het creëren van een eigen stijl op basis van een inspirerende architect was een zeer grote uitdaging die veel twijfels heeft opgeroepen.
Het verloop van zulke projecten gebeurt met veel aanpassen en opnieuw proberen, ook op het laatste moment nog. U zult begrijpen dat dit bij ons veel stress gecreëerd heeft waardoor het een vermoeiende 'reis' was.


 Dit zijn de definitieve grondplannen. Oorspronkelijk worden ze getekend op kalkpapier  waarna er een afdruk van gemaakt wordt. Alle plannen zijn op A1 formaat.
Dit is een lengtesnede met constructiedetails. Zoals u ziet ligt het blad op de foto horizontaal maar moet het eigelijk verticaal hangen om de snede correct te kunne lezen.
Hier staan de breedte snede en de gevels op. Ook hier zou het plan verticaal moeten hangen.













En dit...Dit is wat de GIP doet met mijn slaapkamer. Bloed, zweet, tranen en een werkelijke ravage!












Nu alle projecten klaar zijn wordt er een tentoonstelling gehouden waarbij vrienden en familie ons werk kunnen komen bekijken. Ook een jury zal aanwezig zijn. Zij zullen ons werk beoordelen aan de hand van wat zij zien maar ook op basis van wat wij hen kunnen vertellen en hoe wij ons werk verdedigen.
Dit jaar worden onze werken tentoongesteld in het Vlaams huis.

Met kartonnen wanden worden de projecten van elkaar gescheiden.











Stilaan worden de eerste plannen opgehangen...

 Ook mijn borden krijgen hun plaats tegen de muur :D
 Na een week vol stress is het tijd voor ontlading!
 ...Veel ontlading...
En natuurlijk ook een klasfoto!














Beste 6ABK'er, jullie waren een geweldige klas! We hebben onze goede en slechte momenten gehad zoals elke klas dat heeft maar lievekes jullie zijn een  klas om nooit te vergeten. We gaan nu allemaal onze eigen weg en doen ons eigen ding, sommigen zullen elkaar nog tegen komen, anderen zullen alleen een mooie herinnering in ons hart blijven.  Het ga jullie goed!

vrijdag 15 maart 2013

Ontwerp fase 2

Na een ruw idee geschetst te hebben van  hoe onze woning er langs binnen en buiten uit zal zien is de uitdaging nu om in voor- en achtergevel de guldensnede te verwerken. Op het eerste zicht lijkt dat misschien eenvoudig maar de buitengevels kunnen het interieur erg beïnvloeden waardoor ook de grondplannen weer aangepast moeten worden.

Voorgevel

Achtergevel

Isometrie voorgevel

Isometrie achtergevel

En als de gevels dan op punt staan kunnen we beginnen met het interieur. Om het beeld wat we zelf hebben goed over te brengen maken we schetsen met 1 of 2 vluchtpunten. Over het algemeen is de sfeer die ik wil creëren industrieel: Beton, zichtbare constructie,...  


Sfeerbord

                                       
Sfeerbord met schetsen


De keuken



Het atelier


De woonkamer


Master bedroom


Logeerkamer


De badkamer


donderdag 10 januari 2013

Inspiratie en ontwerp fase 1

Onze opdracht is om een bestaande garage te vervangen door een rijwoning voor twee personen. Een ontwerpersduo met ruimte voor atelier en exposities. Twee kunstenaars, twee fotografen of twee modeontwerpers. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar een kunstenaarsduo, merendeels omdat ik mij het beste in hun plaats kan stellen.

Enkele technischere weetjes:
Het perceel is gelegen in de Melderstraat te Hasselt. De bestaande bouw is ongeveer 5,5 meter breed, het perceel is 20 meter diep en de kroonlijst zou een hoogte moeten hebben van 8,5 meter.


De bouw met de groene poort is het te verbouwen pand.


Voor de constructie van het huis moeten we met enkele zaken rekening houden: om te beginnen moeten we ons natuurlijk baseren op onze gekozen architect. In mijn geval is dat Stéphane Beel. Van onze architect moeten we dan een bepaald project kiezen waar we ons op toespitsen. Op zich klinkt dit zeer eenvoudig maar als je zoals mij gekozen hebt voor een architect die vooral zeer horizontaal te werk gaat moet je werkelijk zoeken naar een project waar je eventueel een verticale gedachtengang bij kunt aanhouden. Uiteindelijk heb ik besloten mij te baseren op villa VH te T: 




Buiten deze woning werkt Beel nog aan andere interessante projecten. De Silo's in Wijnegem zijn daarvan een voorbeeld. Dit interview legt het project uit.

Vervolgens moesten we een keuze maken tussen een bakstenen constructie of een gebouw met cellenbeton afgewerkt met crepi. Die beslissing was snel gemaakt op basis van mijn 'voorbeeldwoning'.
Ook dienen we rekening te houden met enkele stedenbouwkundige voorschriften zoals de afstand met de achterburen en de hoogte van de kroonlijst. 

Een ontwerp begint vaak met lukraak schetsen maar omdat we met enorm veel aspecten rekening moesten houden bij het ontwerpen van de buitenkant ben ik begonnen met een kleine maquette. 




Vervolgens enkele interieurschetsen. Als eerste een dwarssnede om de hoogte van de verdiepingen te kunnen bepalen. (met langs rechts de straat, langs links  de tuin) Het raam dat zich over twee verdiepingen spreidt is bedoeld om het atelier van de kunstenaars een extra hoogte te geven zodat zij de kans hebben om met grotere doeken te werken.


De ontwerpen voor de indeling van mijn verdiepingen. (van onder naar boven: gelijkvloers, atelier; eerste verdieping, woonkamer en keuken; tweede verdieping, slaapkamer, badkamer, dressing en logeerkamer)


Schets voorgevel. Speciaal is dat wij zoveel mogelijk de Guldensnede moeten toepassen... 



Alles samengevoegd: het concept


Tot zover het deel architectuur. 
Natuurlijk moet een huis ook een thuis worden, dit gebeurt met de inrichting. Voor interieur moeten we op dit moment onze 'stijl' bepalen. Modern, strak, landelijk, kitsch,... Mijn keuze gaat naar een iet of wat robuuste loft-stijl. Enkele beelden die dit kunnen verduidelijken: 




Piet Hein Eek




Amerikaanse Notelaar